KAWA PO ARABSKU

Kahwa”
 

P1160262

Photo by Dorota Hipszer, Dni Kultury 2011


Sposób przygotowania

Surowe ziarna kawy (po arabsku- pun), praży się na suchej patelni (mehmas), do momentu aż uzyskają czarny intensywny kolor i zapach. Następnie mielimy ziarna kawy ,a raczej rozgniatamy je ręcznie w naczyniu, które nazywa się "mehbasz". W pierwszym (przygotowanym) naczyniu gotujemy wodę i wsypujemy kawę . Po ok. 15-20 minutach przelewamy do drugiego naczynia (dell), do którego dosypujemy tez kawę. Proces parzenia kawy to ok. 10-15 min.


263155_10150695673960014_704705013_19731505_4678461_n

Photo by Anna Rudawska, Dni Kultury Muzułmańskiej 2011
 
 

Dogotowania kawy używamy węgla drzewnego lub drewna. Kawa musi być mocna i gorzka (bez cukru).Taka kawę nazywamy Morra. Do smaku można dodać zmielony kardamon.


264915_10150695676530014_704705013_19731558_4270404_n

Photo by Anna Rudawska, Dni Kultury Muzułmańskiej 2011
 
 

Kawa po arabsku smakuje dobrze podana z daktylami w małych filiżankach.

265141_198361373549936_100001282231706_575618_401257_n 

Photo by Beata Szczepaniak, Dni Kultury Muzułmańskiej 2011 
 
 

SMACZNEGO!!!