2017

Licznik

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj55
mod_vvisit_counterWczoraj64
mod_vvisit_counterTen tydzień119
mod_vvisit_counterPoprzedni tydzień413
mod_vvisit_counterTen miesiąc1472
mod_vvisit_counterPoprzedni miesiąc1797
mod_vvisit_counterWszystkie dni247285

wstecz

KAWA PO ARABSKU

Kahwa”

 

parzenie_kawy

Sposób przygotowania

 

Surowe ziarna kawy (po arabsku- pun), praży się na suchej patelni (mehmas), do momentu aż uzyskają czarny intensywny kolor i zapach. Następnie mielimy ziarna kawy ,a raczej rozgniatamy je ręcznie w naczyniu, które nazywa się "mehbasz". W pierwszym (przygotowanym) naczyniu gotujemy wodę i wsypujemy kawę . Po ok. 15-20 minutach przelewamy do drugiego naczynia (dell), do którego dosypujemy tez kawę. Proces parzenia kawy to ok. 10-15 min.

Dogotowania kawy używamy węgla drzewnego lub drewna. Kawa musi być mocna i gorzka (bez cukru).Taka kawę nazywamy Morra. Do smaku można dodać zmielony kardamon.

Kawa po arabsku smakuje dobrze podana z daktylami w małych filiżankach.

SMACZNEGO!!!