2017

Licznik

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj64
mod_vvisit_counterWczoraj64
mod_vvisit_counterTen tydzień128
mod_vvisit_counterPoprzedni tydzień413
mod_vvisit_counterTen miesiąc1481
mod_vvisit_counterPoprzedni miesiąc1797
mod_vvisit_counterWszystkie dni247294

wstecz

Winogronowe gołąbki”

(Warak Inab)

 

 

Składniki z mięsem

 

  1. 0,5 kg liści winogron

  2. 1,5 kubka białego ryżu

  3. 200 gram wołowego mięsa mielonego

  4. 2 małe łyżki soli

  5. 2 małe łyżki tzw. „arabskiej przyprawy” (składa się z siedmiu różnych przypraw m.in. cynamonu, pieprzu)

  6. 1 duża łyżka oleju słonecznikowego

 

 

Składniki dla wersji wegetariańskiej

 

a) 0,5 kg liści winogron

b) 1,5 kubka białego ryżu

c) 4 pomidory

d) 2 cebule

e) 1 natka pietruszki

f) 2 małe łyżki soli

g) 2 małe łyżki przyprawy „arabskiej”

h) 1 duża łyżka oleju słonecznikowego

 

 warak_inab

Warak_Inab2

 

 

 

Sposób przygotowania

 

Na początku bierzemy liście winogron, które dusimy przez trzy minuty w garnku z przykrywką. Następnie bierzemy miskę w której, łączymy ryż z obranymi pomidorami, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki oraz mielonym mięsem. W taki sposób otrzymujemy farsz. Kolejnym etapem jest zawiniecie farszu w liście winogrona.

Tak przygotowane gołąbki wkładamy do uprzednio przygotowanego garnka i zalewamy wodą (woda może być gorąca, ale nie musi) – „winogronowe gołąbki” muszą być całkowicie zanurzone w wodzie. Do smaku dodajemy dwie małe łyżki soli – można też dodać dwie duże łyżki koncentratu pomidorowego. W momencie, gdy woda się zagotuje musimy zmniejszyć ogień. Na wolnym ogniu „winogronowe gołąbki” muszą się dusić ok. półtorej godziny. Po tym czasie możemy już delektować się ich smakiem.

Smacznego!