wstecz

Chleb arabski

„Marquq”

 

42124918_ap_ramallah_416i

 

Składniki

 

  1. 1 kg mąki

  2. 1 saszetka drożdży

  3. 2 szklanki wody

  4. 1 mała łyżeczka soli

  5. pół łyżeczki cukru

  6. 1 duża łyżka oleju

  7. foremka na ciasto

 

 

 

 

Sposób przygotowania

 

Na początku w przygotowanej misce mieszamy (ugniatamy) ze sobą make, sól i cukier. Następnie dodajemy drożdże. Do tak przegotowanego ciasta dodajemy dwie szklanki wody. Na samym końcu dodajemy jedną łyżkę oleju. Odstawiamy ciasto aż do spulchnienia ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy piekarnik nastawiony na 250 stopni Celsjusza. Po nagrzaniu piekarnika wkładamy ciasto – wyciągamy po ok. 3 minutach.

 

Smacznego!